Вести

МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ КОБАСИЦА „КЛОБАСАФЕСТ“ 2023

.Мирис свеже кобасице на фестивалу кобасица „Клобасафест“ ширио се осми пут Петровцем
Традиција културе прављења кобасица међу овдашњим Словацима је дуга. Поред културних и верских вредности, на ове просторе су понели и овај препознатљиви производ, како би вековима унапредили процес и усавршили љуту посластицу која је постала бренд Петровца. Петровачка кобасица је гастрономски специјалитет који отвара врата у свет и захваљујући њој Петровац постаје све популарнији на туристичкој мапи. Стога се и у суботу 11. фебруара одржао међународни гастро етно фестивал кобасица „Клобасафест“. Овај јединствени догађај први пут је организован у Врбари 2018. године, али због малог простора од 2019. преселио се на школска игралишта, на којима је приређен и ове године осми пут.
РЕКОРАДАН БРОЈ УЧЕСНИКА ИСПОРОБАО ЈЕ РЕЦЕПТ - ЧАК 101 ЕКИПА
Из године у годину све је веће интересовање за учешће на овом гастро фестивалу који је ове године у Петровац довео рекордних 101 такмичарских екипа које су дошле да одмере своје вештине у изради свежих кобасица. Такмичари су били из осам земаља! Поред екипа из Србије, Словачке, Мађарске, Румуније, Чешке, Хрватске и Украјине, учешће је узела и екипа из Словеније. Из Петровцу су углавном сви понели само лепе успомене, успоставили су нова познанства или се срели са старим познаницима. Расположење је било одлично а организатори су се побринули и за богат културни програм.
Поред такмичења у прављењу свежих кобасица, 7 екипа из Петровца, Гложана, Кисача и Савињег Села такмичило се у пржењу чварака а забавно је било и такмичења у прављењу путера на традиционалан начин, у коме су учествовале екипе: Матица словачка из Ријеке, „Рицхтари“ са истока из Кошица и КУС „Петровска дружина“. На штанду Удружења петровачких жене мирисао је свадбарски купус, са роштиља произвођача месних прерађевина ширио се мирис кобасица и пљескавица, а није изостала ни богата понуда других сухомеснатих специјалитета, као и сланих и слатких ђаконија.
ОРГАНИЗАЦИЈА МАНИФЕСТАЦИЈЕ
Организацију ове гастрономске манифестације у Петровцу потписује Удружење грађана „Клобасафест“ заједно са Општином Бачки Петровец, која финансијски покрива ову акцију а уз велико разумевање председнице општине Јасне Шпрох, те Месном заједницом Бачки Петровац. Партнери манифестације су Туристичка организација општине Бачки Петровац и ЈКП „Комуналац“.
Манифестација је почела у 10. часова, а као и обично, свечано отварање је било сат времена касније. Присутнима су се обратили председница Општине Бачки Петровец Јасна Шпрох, која је уједно и отворила манифестацију, председник Савета Месне заједнице Бачки Петровац Јан Лачок и председник Удружења грађана „Клобасафест“ Самуел Шуљан. Председница Шпрох је истакла да је традиција словачке културе у производњи кобасица дуга и јединствена. Ове године учешће је узела чак 101 такмичарска екипа а преко 90 излагача је дошло да понуде своје производе. „Чак нам и кобасица отвара врата свуда у свету. А данас је своја врата посетиоцима отворио и Бачки Петровац, где поред гастрономије можемо да покажемо и атрактивну туристичку понуду.“ Председница је уз ово додала да Општина Бачки Петровац, иако има мали буџет, подржава све манифестације у општини, посебно културног карактера, чија посећеност је из године у годину све већа. „Ову манифестацију смо довели на завидан ниво, о чему сведочи и присуство гостију из различитих региона, што је веома важно за Бачки Петровац, јер је захваљујући и „Клобасафесту“ наше село постало видљивије на туристичкој мапи како код нас, тако и у иностранству.“
Испред удружења је говорио и Шуљан, који је истакао да је ово прави потез за промоцију самог Петровца, као и његове гастрономске и етничке компоненте, што ц́е свакако допринети бољој туристичкој понуди. А и председник Савета МЗ Лачок је приликом свог обраћања између осталог рекао да је петровачка кобасица најбоља на свету!
Добро расположење је од јутра било испод два шатора димензија 30 џ 40 и 35 џ 40 м, а употпунила га је група Домино бенд из Селенче. У програму су наступили и уметници из иностранства, нашој јавности вец́ позната певачица Михаела Золерова из Словачке и Аљона Никуличова са групом „Калинка“ која је певала руске песме. Атракција је био певач групе Зијо Валентино, који је такође допринео изузетном расположењу.
Програм су водили Михал Францисти и Петер Шуљан. Посетиоци су имали прилику да на томболи освоје и вредне награде а прва награда је била осмодневни боравак у бањи у Словачкој, у Подхајској.
ЗАСТУПЉЕНОСТ ЕКИПА И КОМИСИЈА
На овогодишњој манифестацији највише екипа је било из Петровца, али и из ближе и даље околине односно из Кулпина, Гложана, Маглиц́а, Силбаша, Кисача, Новог Сада, Петроварадина, Футога, Пивница, Бачке Тополе, Суботице, Сомбора, Београда, Војловице, Ковачице, Старе Пазове, Савиног Села и Степановиц́ева. Такмичари су били и из Надлака у Румунији, из Словачког Комлоша (Тоткомлоша) у Мађарској, из Ријеке у Хрватској, из Ростова на Дону из Украјине и из Боровнице у Словенији. Из Словачке је дошао до сада највећи број такмичарских екипа. Екипе су биле из ових градова: Мартин, Кошице, Кошћани над Турцом, Мошовце, Подхајска, Велична, Черевњик, Валаска Бела, Поломка, Томашов, Њеђед, Блатњица, Липтов регион, Ровњани, Слаћински Лаз, Партизанске, Ловинобања, Пезинок, Склабина, Драховце, Митна, Сенец, Зуберец, Орава и Долни Кубин. Неке средине су имале и више тимова. Своје вештине окушала је 41 екипа из Петровца и још 28 екипа из Србије, те 32 екипе из иностранства, од тога 22 из Словачке.
Оцењивао се пре свега квалитет кобасица, али у обзир су се узимала и друга релевантна својства. Посебну комисију су чинили: Ана Спевакова, Ана Видова и Јан Павлис. Свежу кобасицу, коју су екипе морале испећи, оцењивала је комисија у саставу: Владимир Дудаш, Павел Тордаји, Милина Танцикова, Зденко Фабри и Данијел Спевак. А резултат је био овакав: 36 узорака је добило дипломе са златном медаљом, 35 са сребрном а 30 екипа са бронзаном медаљом.
На крају су од златних узорака изабрана три најбоља од најбољих. Апсолутни победник „Клобасафеста“ 2023 је био тим Агрохемике, коме је председник удружења Шуљан уручио прелазни пехар.
Међу прва три спада и екипа „Клобáсковá мануфактúра“ из Њеђеда из Словачке и екипа „В а В мачке и кацúри“ из Кулпина.
Следеће године девети по реду међународни фестивал кобасица „Клобасафест“ 2024. планиран је на два дана - 10. и 11. фебруар 2024. Петровац је, према проценама, током овогодишње манифестације посетило више од 9.000 хиљада гостију, што је број за сваку похвалу.
Дипломе са златном медаљом добиле су следец́е екипе (36):
„Надлацкí кацúри“, Надлак (РО)
„Петровскá пáленица Марчок“, Петровац
„Рицхтáри з Вýцходу“, Кошице (СР)
„Јáн Аудио“, Кисач
„МЛКС“, Кошћани над Турцом (СР)
Гурмани, Маглић
„Комлóшске шиковнíчке“, Словачки Комлóш (Тоткомлош) (ХУ)
„Конíчек Шенк“, Пезинок (СР)
„Пезíнски шрáци“, Пезинок (СР)
Месна заједница Гложан, Гложан
„Војловицкá дружина“, Војловица
„Петро-кул Гарy“, Петровац
„Блатницкé храднé панство“, Блатњица (СР)
„ЗУЈ Завичајно удружење Јањани“, Футог
„Словенско-србскí музиканти СР – СРБ“
„Хашка ГиМ 2“, Кулпин
„Кyсáчски камарáти“, Кисáч
„Вечне лачнí“, Партизанске (СР)
„Цолор“, Стара Пазова
„Дунајскá екипа 1“, Гложан
„Дунајскá екипа 2“, Гложан
„Ловинобаňа“, Ловинобања (СР)
„В а В мачке а кацúри“, Кулпин
„Крајанскý штворлíсток, ЦЗ-ХУ-УА-СРБ“
„Викендаши Сејке“, Петровац
„Здружение Петровскá клобáса Хрубíковци“, Петровац
„Шофéри“, Валаска Бела (СР)
„ПГ Хрубíк“, Петровац
„Агрохемика“, доо, Петровац
„Сејкетранс“, доо, Петровец
„Четири краља“, Петровац
„Клобáсковá мануфактúра“, Њеђед (СР)
„Аqуапарк Петроланд“, Петровац
„Фарма Хорвáт“, Петровац
„Чапеľовци“, Петровац
„Петровскí евањелици“, Петровац
Треће место је освојила екипа „В а В мачке а кацúри“, Кулпин у саставу: Јан Вида, Ивона Видова, Марцел Вида, Даниел Врбовски, Александра Врбовска, Јарослав Врбовски, Зузана Врбовска.
Друго место је освојила екипа „Клобáсковá мануфактúра“, Њеђед у саставу: Ондреј Гуљаш, Матеј Чапрда, Андреј Шкабла, Михал Каркуш.
Апсолутни победник „Клобасафесту“ 2023. је „Агрохемика“, доо, Петровац, у саставу: Мартин Хансман, Јарослав Лекар, Мирослав Лекар, Здено Ивичјак, Јан Павчок, Зденко Куриш, Јарослав Струхарик, Јан Андрашик, Јан Бабјак, Ондреј Фабок.
Акуапарк Петроланд из Бачког Петровца обезбедио је награде за све победничке екипе.
У такмичењу у пржењу чварака учествовали су:
Удружење петровачких жена 1, Петровац
Удружење петровачких жена 2, Петровац
Удружење пољопривредника, Гложан
„Заборсковци“, Петровац
„Здружение кyсáчска клобáса“, Кисáч
„Милош Шошкић“, Савино Село
„Кинга салаш“, Бачка Топола
„Чеман“, Кисач
Све екипе су добиле диплому са златном медаљом за квалитет пржења чварака.
У такмичења у прављењу путера на традиционалан начин учествовале су екипе:
КУД „Петровскá дружина“ Петровац, „Хорехронци“, Поломка (СК) и
Матица словачка Ријека, Ријека (ЦРО).
Све екипе су добиле диплому са златном медаљом за квалитет направљеног путера.
Посебна признања:
Током „Клобасафеста“ 2023. такмичарске екипе су оцењене и у посебним категоријама овако:
Најмлађа екипа: Каменорезница Бартош, Петровац
Највеселија екипа: „Липтáци“, Липтовски Микулаш (СР) а КУД „Петровскá дружина“, Петровац
Највреднија екипа: „Зáборсковци“ а „Братранци“, Петровац
Најлепша екипа: „Комлóшске шиковнíчке“, Словенски Комлош (Тоткомлош) (ХУ)
Најаутентичнија екипа: „Драховскí фíкоши“, Драховце (СР)
Најелегантнија екипа: „Војловицкá дружина“ Војловица а „Агрослáвиа“, Надлак (РО)
Најбројнија екипа: Месна заједница, Гложан, Полиција, Петровац, Мартински сениори, Мартин (СР)
Најстарија екипа: „Петровскí евањелици“, Петровац